De autoriteiten in Peking hebben meer dan vijfhonderd barbecues vernietigd. De barbecues veroorzaken ernstige luchtvervuiling, melden Chinese staatsmedia.

De actie past in een breder actieprogramma om de luchtvervuiling in de Chinese hoofdstad tegen te gaan. In de stad hangt vaak een dikke laag smog en volgens de autoriteiten komt longkanker steeds vaker voor onder de bevolking van 20 miljoen mensen.

Het vernietigen van de barbecues is een omstreden maatregel. Vooral de Oeigoerse minderheid zou er de dupe van zijn. Critici wijzen er ook op dat de barbecues relatief nauwelijks vervuilend zijn en dat er veel grotere problemen zijn.

In Peking zijn ook structurele maatregelen aangekondigd tegen de luchtvervuiling. Zo wordt bij zware smog het autoverkeer drastisch beperkt en worden fabrieken stilgelegd. Ook worden scholen gesloten als de smog te heftig is.

Peking is kwetsbaar voor luchtvervuiling omdat de miljoenenstad in het noorden wordt begrensd door bergen en woestijnen. Door de bergen blijft de smog hangen en vanuit de woestijn wordt stof aangevoerd.