Als u flessenwater een goed idee vindt, wat had u dan gedacht van verse berglucht in een zakje?
Er waait een zeldzame frisse wind door Zhengzhou in de provincie Henan in Centraal-China. In een van de meest vervuilde steden in China verdrongen de inwoners zich onlangs om enkele minuten te mogen snuiven aan verse berglucht... in een zakje.
De 20 aangevoerde zakjes lucht, die een hemelblauwe kleur hebben en ongeveer even groot zijn als een slaapkussen, bevatten verse berglucht uit een nabijgelegen gebergte.
Het initiatief was een campagne om het toerisme in het Laojun-gebergte te promoten, zo'n 200 kilometer verderop. Maar de gimmick toont ook een dringende behoefte aan schone lucht in de Chinese steden aan. 'Ik voelde mijn baby bewegen toen ik inademde', aldus een zwangere vrouw aan de China News Service. Zhengzhou behoort tot de meest vervuilde verstedelijkte gebieden van China.
Chinese steden worden al jaren geteisterd door extreme luchtvervuiling. Die vervuiling is vooral te wijten aan de uitstoot van koolcentrales. De luchtvervuiling in China wordt ook toegeschreven aan de snelle verstedelijking, extreme economische ontwikkeling, verhoogd autogebruik en klimaatverandering.