Chinezen in de hoofdstad Beijing mogen niet meer koken in de open lucht. De overheid wil met het verbod de voedselveiligheid verbeteren en luchtvervuiling tegengaan.

Met een glas bier in de hand eten veel Chinezen ’s zomers hun streetfood in de straten van Beijing. Daar komt een einde aan als het aan de overheid ligt. De kraampjes met ongekoelde etenswaren en rokerige barbecues zouden een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

In een poging de luchtkwaliteit en de voedselveiligheid te verbeteren mogen straatverkopers niet meer buiten koken en grillen. Ook koude gerechten zoals komkommersalade en tofu moeten voortaan binnenshuis worden klaargemaakt.

Beijing heeft een van de ergste smogproblemen ter wereld, veroorzaakt door de vele auto’s en de zware industrie. De hoofdstad neemt verregaande maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het sluiten van vervuilende fabrieken.

In China is sceptisch gereageerd op de maatregel. Eerder werden hoofdstedelijke beleidsmakers op de Chinese microblogsite Weibo al belachelijk gemaakt na een opmerking dat wokken bijdraagt aan luchtvervuiling. “Ons milieu is verwoest, en de voornaamste oorzaken zijn de industrie en auto’s”, schreef een van hen. “Wat is het nut van een maatregel die de inwoners van Beijing verbiedt om hun komkommersalade buiten op te eten?”