Een onwerkelijk beeld in de Chinese stad Nanjing; de miljoenstad was woensdagmorgen gehuld in een paars/roze nevel. En dat leverde spectaculaire beelden op.

De beelden werden gedeeld op het Chinese sociale netwerk Weibo en daar kwamen gemengde reacties op. Bezorgde, kritische, maar ook veel ironische reacties. Het onderwerp 'pink smog' is inmiddels trending-topic op het sociale netwerk.

"Een nieuwe vorm van smog, smog met een druivenkleur", zegt een Weibo-gebruiker. Maar ook reacties als: "Smog met een aardbeiengeur? Ik ben jaloers op de mensen die deze smog inademen." En: "De enige echte Chinese smog", passeren de revue.

Toch valt alle commotie rond het spectaculaire beeld niet bij iedereen in goede aarde. "Dit is niet grappig! Dit is het resultaat van gevaarlijke luchtverontreiniging", zegt een boze Weibo-gebruiker.

"De regering heeft er nog niet genoeg aan gedaan om de smog onder controle te krijgen! En wij moeten daar voor boeten met onze gezondheid. Waarom gebruiken de media dit niet om kritiek te uiten op de overheid, in plaats van het te gebruiken als entertainment."

De Chinese krant Modern Express probeert de Chinezen te kalmeren. De krant legt uit dat de oorzaak van de roze lucht een combinatie is van de luchtverontreiniging en de gloed van de zonsondergang. In de krant zegt een wetenschapper dat mensen dus niet extra bang hoeven te zijn.
Foto