Neven en nichten mogen best met elkaar trouwen. Dat vindt de sociale psychologe Ashley Hoben van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in Nederland. Zij gelooft dat de westerse wereld overdrijft de gevaren van een huwelijk tussen neef en nicht.
Waarschijnlijk waren dit soort verbintenissen in het verleden zelfs effectief tegen ziektes als malaria en lepra. Bij een huwelijk tussen neef en nicht werden vermoedelijk goede genen doorgegeven en daardoor werd de immuniteit tegen ziekten groter.
Tegenwoordig bestaat er een grotere kans op gezondheidsproblemen en aangeboren afwijkingen bij kinderen van verwante ouders. Dat risico zou gemiddeld anderhalf keer zo groot zijn, maar Hoben vindt toch dat het risico wordt overschat. Een kind van een moeder die tijdens de zwangerschap veel alcohol drinkt of drugs gebruikt, heeft een grotere kans op afwijkingen, zo blijkt.
In de Verenigde Staten is een huwelijk tussen neef en nicht wettelijk verboden. In veel landen in het Midden-Oosten is het dan weer heel normaal om met een familielid te trouwen. Bekende mensen als Charles Darwin, Albert Einstein, Edgar Allan Poe en koningin Victoria waren getrouwd met een neef of nicht.