In welke beroepen loop je de meeste kans op een echtscheiding? Het Britse Journal of Police and Criminal Psychology zocht het uit. Het blijkt dat verplegers, psychiaters en verzorgers beduidend meer risico lopen (29 procent) op een scheiding dan pakweg een bio-ingenieur (2 procent), leraren of brandweermannen (allebei 15 procent). Voor anderen zorgen zou dus vaak ten koste gaan van de eigen relatie. Een andere theorie is dat die mensen kwetsbaarder zijn in hun eigen relatie, omdat ze van nature gevoeliger zouden zijn.
Bovenaan de lijst staan beroepen die tijdrovend zijn en waar de werknemers onder grote druk staan. Ceo’s zijn daar de uitzondering op: dankzij hun talent voor time management, conflictbeheersing en grote emotionele intelligentie hebben zij ‘slechts’ 10 procent kans op een scheiding. Net iets meer dan werknemers in de farmaceutica, tandartsen en landbouwers. Naast veeleisende banen zijn ook beroepen waar extraverte mensen werken (dansers en choreografen: 43 procent) gevaarlijk voor een stabiele relatie. Die werknemers hebben immers veel mensen rond zich, wat de kans op een affaire vergroot.
Ook in beroepen waar fysiek contact onvermijdelijk is (dansers, kinesist) en beroepen waar men voortdurend met andere mensen in contact komt (barman, verpleegster, zorgwerker, ober) is er een grotere kans op echtscheiding.