Een onwerkelijk verhaal met een bizarre ontknoping. Martino Kerremans schudde maandag de hand van de man waarmee hij als baby zestig jaar geleden in het oude Sint Ignatiusziekenhuis in Breda werd verwisseld.
"Ik kan het nog maar amper geloven", stamelt de 60-jarige Bredanaar. "Eerst kom je tot je schrik tot de ontdekking dat je ouders al die jaren niet je echte ouders zijn geweest. En dan vind je ook nog je biologische familie terug. Ongelooflijk."
Kerremans werd in februari 1953 geboren op de kraamafdeling van het oude Ignatius. Omdat zijn moeder weleens had gezegd dat ze mogelijk de verkeerde baby mee naar huis had gekregen, liet de Bredanaar eerder dit jaar een DNA-test met twee van zijn zussen doen. De uitslag kwam hard aan. Hij bleek geen familie van hen te zijn. Het verhaal van zijn moeder was waar.
Na publicatie van zijn verhaal in BN DeStem ging het balletje rollen. Antoon Koevoets uit Hulten meldde zich nog dezelfde dag bij de redactie. Hij zag zichzelf terug in de foto van Martino die bij het verhaal stond. Bovendien was zijn broer Jan, kapper in Sint Willebrord een dag na Martino (4 februari 1953) in het Ignatius geboren. Ook hun moeder sprak weleens over de babyverwisseling.
Een DNA-test tussen de leden van beide families maakte afgelopen week aan alle onzekerheid een einde. Jan en Toon Koevoets blijken geen biologische broers te zijn. Andersom zijn Toon Koevoets en Martino Kerremans wel familie. Dat geldt ook voor één van de zussen van Martino die in werkelijkheid een biologische zus van Jan Koevoets blijkt te zijn. "Op basis van de uitslagen kan worden aangenomen dat de veronderstelde verwisseling van baby's daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Alle uitslagen bevestigen dat", is de conclusie van Consanquinitas, het bureau dat de DNA-testen uitvoerde.
Jan Koevoets, die net als Martino er opeens een familie bij heeft, houdt er gemengde gevoelens aan over. "Ik ben blij met mijn nieuwe familie. Maar liever had ik gezien dat Martino niet was gaan zoeken, dat alles bij het oude was gebleven. Nu ligt alles overhoop. Maar mijn oude familie blijft mijn familie."