Twee bejaarde mannen in de Verenigde Staten vrezen dat een vergissing van bijna tachtig jaar geleden hun levens drastisch veranderd heeft. De twee vermoeden dat ze – als baby's – in het ziekenhuis zijn omgewisseld. Ze klagen het ziekenhuis nu aan.

Het gaat om John William Carr en Jackie Lee Spencer, die op 29 augustus 1942 werden geboren in het katholieke St. Joseph ziekenhuis in het Amerikaanse Buckhannon.

De mogelijke verwisseling kwam vorig jaar aan het licht, toen bleek dat zowel Carr als Spencer geen DNA-match hadden met de families waar ze in opgroeiden. Ze bleken echter wél verwant te zijn met de families van de ander.
Miniatuurvoorbeeld Lees ook:
Canadese vrienden blijken bij geboorte verwisseld: 'Ik ben verward, boos en bezorgd'

De twee klagen het ziekenhuis waar ze bijna tachtig jaar geleden geboren werden nu aan. De mogelijke vergissing heeft 'levenslange consequenties' voor de twee gehad, zo schrijven ze in de aanklacht. Medewerkers van het katholieke ziekenhuis zouden de baby's destijds met de verkeerde families naar huis hebben gestuurd.

Hoe kwam de fout aan het licht? Spencer heeft meer dan vijftig jaar van zijn leven gezocht naar zijn biologische vader, de man die op zijn geboortecertificaat staat. Hem was verteld dat zijn vader zijn moeder voor zijn geboorte verlaten had.

Toen hij na jarenlang zoeken familieleden van zijn biologische vader vond, bleek hij geen bloedband met hen te hebben. Aanvullende DNA-testen wezen uit dat hij ook geen bloedband had met de familie waarin hij opgroeide en de vrouw die hij al die jaren als zijn moeder had gezien.

Na lang speuren ontdekte hij de familie van Carr, waar hij wél een bloedband mee had. Toen bleek dat Carr op dezelfde dag in hetzelfde ziekenhuis was geboren, vielen de puzzelstukjes op zijn plaats.

Carr, die blauwe ogen heeft, zegt dat hij zich altijd een buitenbeetje heeft gevoeld in de familie waarin hij opgroeide. "Ik leek ook niet op hen", schrijft hij in de aanklacht. "Zij hadden bruin haar en bruine ogen, terwijl ik blauwe ogen had."