Het klinkt bijna te bizar om waar te zijn: na 41 jaar kom je erachter dat je ouders niet je ouders zijn en dat je bij geboorte bent verwisseld. Het overkwam twee Canadese vrienden.

Leon Swanson en David Tait jr. werden in 1975 met drie dagen verschil geboren in het Norway House Indian Hospital in Keewatinook. Een ziekenhuis dat werd gerund door de federale overheid, meldt CBC News.

Vanwege sterke gelijkenissen met elkaars ouders, hadden de twee vrienden, die behoren tot de inheemse bevolkingsgroep Cree, altijd al het vermoeden dat ze bij de geboorte waren verwisseld. Toen in november 2015 bleek dat twee andere mannen, geboren in hetzelfde ziekenhuis, bij de geboorte waren omgeruild, besloten ze een DNA-test te doen.

Tijdens de persconferentie spreken de mannen met betraande ogen in de camera. "Ik wil zo graag antwoorden hebben op hoe dit heeft kunnen gebeuren", zei Taid. "Ik voel me verward, boos en bezorgd". Ook zei hij dat de mensen die hem opvoedden voor altijd zijn ouders zullen blijven, maar dat hij nu ook nog andere ouders en een broer heeft. Taits vader zei dat ze zullen proberen één grote familie te zijn.

"Bij één geval kun je nog van een ongeluk spreken", zei voormalig parlementslid Eric Robinson tijdens een persconferentie, "maar bij twee van dit soort zaken is er waarschijnlijk sprake van een criminele activiteit".

De federale minister van Volksgezondheid, Jane Philipott, zei dat er een grootschalig onderzoek zal worden gestart naar het ziekenhuis en dat de resultaten publiekelijk bekend worden gemaakt. "De getroffen families hebben het recht te weten wat hen is aangedaan", aldus Philipott. "Het onderzoek zal een uitdaging worden, en het ontvouwen van het verhaal zal voor de families pijnlijk zijn."

"Dit soort zaken doen ons eraan herinneren hoe belangrijk het is dat de inheemse bevolking goede gezondheidszorg krijgt", aldus Philipott. "De overheid blijft er toegewijd aan werken om dit te creëren."