De beruchte censuur van Facebook slaat weer toe. De puriteinse huisregels van de social media-gigant hebben ertoe geleid dat een instructieve animatie van het controleren van borsten op knobbeltjes, werd gecensureerd. De cartoon was bedoeld om vrouwen te leren zelf hun borsten te controleren en zo eventuele tumoren tijdig op het spoor te komen.

Tegen de plaatser van de animatie, de Zweedse organisatie Cancerfonden, zei Facebook: “Uw advertentie mag geen seksproducten of -diensten of op volwassenen gerichte producten of diensten aanprijzen.” Later bood het sociale netwerk excuses aan en meldde de animatie toch te zullen toestaan.

Facebook gaat vaak nat met censuur, vorige maand werd de wereldberoemde foto van het zogenaamde ‘napalmmeisje’ gecensureerd en na protesten toch weer toegelaten. Ook is het beleid onduidelijk; de meest grove beelden van bijvoorbeeld drugsgerelateerd geweld worden toegelaten, evenals ronduit antisemitische of racistische pagina’s en content, terwijl satire, meningen en beelden van borstvoeding worden verwijderd en bestraft.