Een kunstliefhebber die een tekening van een hand van Hans Holbein uit de 16e eeuw op zijn Facebookpagina had geplaatst, is door de sociaalnetwerksite 30 dagen geschorst. Dat meldt The Times. De afbeelding beantwoordde niet aan de voorwaarden van de sociaalnetwerksite. Na protest is de beslissing ongedaan gemaakt.
Het is een klein meesterwerk: de studie van de rechterhand van zijn vriend Desiderius Erasmus die kunstenaar Hans Holbein de Jonge in de 16e eeuw maakte. Kunstliefhebber Stephen Ellcock plaatste de afbeelding enkele dagen geleden op zijn Facebookpagina die meer dan 110.000 volgers telt.

Voor Facebook was de tekening echter een brug te ver. De sociaalnetwerksite schorste de pagina van Ellcock voor dertig dagen omdat de afbeelding niet in overeenstemming was met de gebruikersvoorwaarden, zo meldt The Times.

De volgers van Ellock konden hier niet mee lachen en plaatsten uit protest tientallen tekeningen van handen van de hand van andere grote kunstenaars als Leonardo da Vinci en Albrecht Dürer op Facebook. De sociaalnetwerksite bond uiteindelijk in en maakte de schorsing van Ellcock ongedaan. Volgens een woordvoerder was de schorsing het gevolg van "een menselijke fout".

Het is niet de eerste keer dat Facebook kunst censureert. Zo blokkeerde het enkele jaren geleden de Facebookpagina van een Franse leerkracht uit Parijs nadat hij een afbeelding van het schilderij "L'origine du monde" van Gustave Courbet had gepubliceerd. Waarom de site ook ingreep bij de publicatie van de "onschuldige" hand van Holbein, is niet duidelijk.
Foto