Het wereldberoemde Deense standbeeld van de Kleine Zeemeermin kan niet door de beugel volgens Facebook. Het beeld zou te naakt en aanstootgevend zijn.

De meest gefotografeerde vrouw van Kopenhagen is van brons en zit al sinds 1913 op een rots in de haven. Het is de beeltenis van de Kleine Zeemeermin uit het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Maar ruim honderd jaar later bestempelt Facebook het klassieke beeld als aanstootgevend, zo ontdekte de Deense politica Mette Gjerskov.

Zij wilde een blogpost delen waarin een afbeelding van het standbeeld was opgenomen. Maar deze werd plotseling geweigerd vanwege 'te veel bloot of seksuele ondertoon'. In de richtlijnen van het sociale netwerk is inderdaad een beperking opgenomen van pornografie en aanstootgevende afbeeldingen. Toch wordt doorgaans een uitzondering gemaakt voor kunst.

Facebook controleert dit deels automatisch en daar lijkt het dan ook mis te zijn gegaan voor Gjerskov. De Kleine Zeemeermin heeft namelijk ook een eigen pagina waar zij veelvuldig in vol ornaat te zien is.

De fotoregels van Facebook zorgde al eerder voor opschudding toen schilderijen of onschuldige foto's werden gecensureerd. Afgelopen zomer nog plaatste 3FM-dj Frank van der Lende een naaktfoto van zichzelf op Facebook, omdat hij net als een 57-jarige leraar de richtlijnen van het sociale medium te preuts vindt.

Overigens werd de Kleine Zeemeermin in het verleden al meerdere keren fysiek aangekleed. In 2004 trok iemand het beeld een boerka aan en in 2007 kreeg ze een hoofddoek om. Ook vandalen kunnen het beeld maar moeilijk met rust laten: het beeld is ook al eens onthoofd en opgeblazen.