Het censuurbeleid van Facebook zorgt weer voor ophef. De netwerksite verwijderde een filmpje en foto’s van twee zoenende Britse agenten, die een onderdeel waren van de promotiecampagne voor een expositie van kunstenaar Banksy, meldt de Telegraaf.

Organisator Stichting Amsterdam Street Art kreeg geen reactie van Facebook maar de Telegraaf wel, een uiterst bizarre zelfs:

Een woordvoerder van Facebook, die we om een reactie vroegen, wees in eerste instantie op regels en procedures van het sociale medium. “Wat ik je mee wil geven is of jullie willen uitkijken dat de stichting dit niet gebruikt om publiciteit te krijgen?”, wierp de woordvoerder op.

Daarna werd de woordvoering uit handen gegeven aan een extern bedrijf, dat stelde dat de verwijdering ‘een vergissing’ betrof en de beelden terugplaatste.

Het is niet de eerste keer dat het censuurbeleid van Facebook een willekeurige en ondoordachte indruk maakt. Eerder verwijderde het bedrijf een spotgedicht tegen de Turkse president Erdogan van enkele pagina’s, maar lang niet van alle pagina’s die het bericht hadden gedeeld. Daarna mocht het woord ‘geitenneuker‘ niet meer, ook dit wordt nauwelijks en zeer selectief gehandhaafd. Cartoonist Ruben Oppenheimers werk werd weggehaald, teruggezet, weer weggehaald, etcetera. En ook zomaar willekeurige woorden zijn reden voor censuur.