Een deurwaarder heeft dinsdag bij de ontruiming van een bedrijfspand in de Spaanse Polder in Rotterdam een zwaar verwaarloosde hond aangetroffen. Het dier had nauwelijks nog spieren en vet op zijn lichaam, zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming Rijnmond.

De Anatolische herder werd vermoedelijk zes maanden geleden achtergelaten door de huurder van het pand. ,,De eigenaar van het bedrijfspand is toen met de noorderzon vertrokken, heb ik van de deurwaarder begrepen. Die ging langs, omdat de rekeningen niet werden betaald. Het duurt maanden voordat dat gebeurt,'' legt de zegsman uit.

Vraag is hoe het dier, vermoedelijk een waakhond, al die maanden heeft overleefd. Vermoedelijk kreeg de hond af en toe eten van mensen in de omgeving, denkt de woordvoerder.

,,Maar verder heeft hij totaal geen aandacht gekregen. Hij zat er heel slecht bij. Hij waggelt en wankelt. We laten hem onderzoeken door de dierenarts. Ik denk dat hij er wel bovenop komt, maar hij moet revalideren om de spieren weer te verstevigen.''

De Dierenbescherming doet aangifte bij de politie. ,,De eigenaar heeft de hond maanden onthouden van zorg. Dat is een strafbaar feit.''