Alles was er klaar voor. De zaal, het orkest, de bruidsjurk, alles was geregeld. Niets kon nog misgaan. Zo'n 8000 euro hadden Elisabeth Lorentz (47) en Éric Holder (44) uit het Franse Dabo al aan de voorbereidingen van hun trouwdag op 27 juli uitgegeven. Maar het feest gaat niet door. 'Ik kreeg een brief van de president, die we hadden aangeschreven,' vertelt Elisabeth het Algemeen Dagblad.
'Daar stond in dat ons huwelijk niet is toegestaan. Omdat mijn vorige echtgenoot nog niet dood is! Maar ik kan toch niet wachten tot hij dood is voor ik weer kan trouwen?' Elisabeth wil graag trouwen met Éric. Maar dat mag niet van de Franse wet. Want Éric is niet zomaar iemand. Éric is de stiefzoon van Elisabeth.
Elisabeth was tussen 2003 en 2006 getrouwd met de vader van Éric. Dat huwelijk hield geen stand. Maar de relatie met haar stiefzoon bleef wel goed. Héél goed zelfs. Een paar jaar na de scheiding van haar man besloot ze daarom bij haar stiefzoon in te trekken. 'Toen Éric me ten huwelijk vroeg, was ik zó gelukkig: het was alsof ik op een wolk leefde,' herinnert Elisabeth zich. 'Maar dat is nu een nachtmerrie geworden. Ik word zelfs beschuldigd van incest!' Want toen het stel aanklopte bij het gemeentehuis om hun huwelijk te regelen, kregen ze nul op het rekest. Trouwen met je stiefzoon is verboden. Behalve als je vorige echtgenoot is overleden én als de president hoogstpersoonlijk toestemming verleent. Maar de ex was niet dood, en de socialist Hollande gaf geen toestemming.
'We houden van elkaar. Maar dat is dus blijkbaar verboden!', stelt Éric. 'Het voelt als een koude douche. Vooral omdat Hollande net homo's wel heeft toegestaan met elkaar te trouwen.' En, voegt hij er aan toe: 'Mijn moeder is zelf ook eens hertrouwd, met de broer van mijn vader. En dat mag wel van de wet...' Het paar heeft gezegd naar het Europees Hof te stappen. Dat veroordeelde in 2005 Groot-Brittannië, dat een man en zijn stiefdochter verbood te trouwen.