BLANTYRE - President Joyce Banda van Malawi wil de wetten die homoseksuele handelingen in haar land verbieden intrekken.
Dat heeft zij vrijdag in haar eerste beleidstoespraak tot de natie gezegd. Banda werd in april president toen haar voorganger, Bingu wa Mutharika, overleed.
Met de aankondiging gaat Banda in tegen een trend in Afrika, waar de haat tegen homo's eerder lijkt toe- dan af te nemen.
Het is nog onduidelijk of er voldoende politieke steun voor haar voornemen bestaat. Voor het intrekken van een wet is een parlementaire meerderheid vereist.
Malawi kreeg in 2010 internationale kritiek te verduren toen twee mannen na de viering van hun verloving werden opgepakt en wegens 'onnatuurlijk en onzedelijk' gedrag tot veertien jaar gevangenisstraf werden veroordeeld.
Toenmalig president Bingu verleende gratie, maar 'alleen op humanitaire gronden'; hij hield vol dat de twee mannen 'een misdrijf tegen onze cultuur, onze religie en tegen onze wetten' hadden begaan.
Zuid-Afrika is het enige Afrikaanse land waar discriminatie op basis van seksuele geaardheid volgens de grondwet is verboden. Mensen kunnen er sinds 2006 ook met iemand van hetzelfde geslacht trouwen.
"Het is echt belangrijk dat andere Afrikaanse landen dan Zuid-Afrika in deze richting bewegen", zei Mark Heywood, een activist in Zuid-Afrika.
In Uganda is een wetsvoorstel ingediend om de doodstraf te zetten op homoseksualiteit. Een Ugandese krant heeft na de indiening van het voorstel een lijst van 'top-homo's' gepubliceerd, niet lang waarna een van de mensen op die lijst werd vermoord.
Het hogerhuis van Nigeria wil homo's die met elkaar trouwen, groepen die voor homorechten opkomen en mensen die in het openbaar hun affectie voor iemand van hetzelfde geslacht tonen, met maximaal tien jaar gevangenis straffen.
Een anti-homogroep in Liberia verspreidde vorige maand een dodenlijst van mensen die voor de rechten van homo's opkomen. Een initiatiefwet wil op homoseksualiteit gevangenisstraf zetten. President Ellen Johnson Sirleaf, winnaar van de Nobel-vredesprijs, wil een bestaande wet die 'vrijwillige sodomie' strafbaar stelt handhaven.