Debatcentrum De Balie in Amsterdam mag dinsdag tijdens een thema-avond op het podium hanen slachten. Wethouder Eric van der Burg (Dierenwelzijn, VVD) ziet geen bezwaren voor de publiekelijke hanenslacht.
De Partij voor de Dieren (PvdD) had bezwaar aangetekend omdat de slacht niet zou voldoen aan de eisen voor hygine en dierenwelzijn.
Maar volgens de wethouder is de openbare hanenslacht goed geregeld en zijn er geen bezwaren voor. Van der Burg noemt het 'een goed initiatief die mensen bewust maakt van hoe de vleesindustrie in elkaar zit.'
De Partij voor de Dieren zegt teleurgesteld te zijn in het besluit. 'Het is toch niet nodig voor de discussie om hanen te slachten, je kunt toch ook een filmpje laten zien,' zegt raadslid Johnas van Lammeren.
De Partij heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NWA). Die heeft laten weten dinsdag aanwezig te zijn bij de slacht om toezicht te houden.
Tijdens de thema-avond gaan sprekers en kunstenaars dinsdag in debat over vlees. Een slachter zal tijdens het debat jonge hanen doden.
De Balie-directeur Yoeri Albrecht begrijpt niets van de ophef van de Partij voor de Dieren. 'De actie laat zien dat wij in het dagelijkse leven wegkijken voor de gruwelijke realiteit van slachtingen. Dat zou de PvdD toch moeten aanspreken.