Ook met een penis kun je straks met terugwerkende kracht als vrouw geboren worden. Niet echt dan, maar een kleine aanpassing in je geboorteakte wordt een stuk makkelijker voor transgenders in Nederland. Er hoeft niet langer een rechter aan te pas te komen en ook hoef je niet per definitie een sex change-operatie te ondergaan. Het zorgde nauwelijks voor gefronste wenkbrauwen tijdens het debat dat staatssecretaris Teeven had aangevraagd. De SGP en PVV zijn tegen, maar verder wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat transgenders in de toekomst met veel meer gemak hun geslacht kunnen laten veranderen op hun geboorteakte.
Thomas Wormgoor van Transvisie Zorg, centrum voor genderdiversiteit, noemt het een 'revolutionaire stap' dat zo'n grote meerderheid van de Kamer hiermee instemt. "In de oude wet uit 1985 stond dat transgenders lichamelijke aanpassingen moesten hebben, dat ze permanent onvruchtbaar moesten zijn en niet getrouwd mochten zijn. Dat laatste werd met de komst van het homohuwelijk al geschrapt."
"Vooral het feit dat een geslachtverandering niet meer hoeft, is een groot voordeel, vindt Wormgoor. Er zijn veel transgenders die helemaal geen operatie willen of dat om medische redenen niet mogen. Verder is het prettig voor transgenders dat ook m/v-tje in hun paspoort, rijbewijs en zorgverzekering wordt aangepast."
Voortaan moet alleen nog een deskundige de overtuiging van de man of vrouw vastleggen. Dat vindt Wormgoor een minpunt. "Omdat er al wachtlijsten zijn, die nu alleen maar langer zullen worden." Volgens Wormgoor zou een huisarts het ook goed kunnen doen.
Uit de Kamer klonk de vraag of de leeftijdsgrens voor wijziging van 16 jaar naar 12 moet. Teeven vindt het daar nu nog te vroeg voor. Volgens de staatssecretaris worstelen pubers nog met hun identiteit.
Dan is er nog een specifieke groep: mensen die zich noch man, noch vrouw voelen. Het niet vermelden van een geslacht op de geboorteakte vindt Teeven te ver gaan. Dat zou stuiten op bezwaren, zeker bij het reizen.