Softbank Corp., de nummer drie mobiele operator in Japan, kwam op 30 mei met een smartphone waarmee ook radioactieve straling kan worden gemeten. Met het apparaat, vooralsnog alleen bestemd voor de thuismarkt, denkt het bedrijf te kunnen inspringen op de vrees die er – na de nucleaire ramp in de stad Fukushima - onder Japanners leeft voor stralingsgevaar.
De ‘Geigerteller-phone’ krijgt een plek in de reeds bestaande Pantone-productreeks van operator Softbank. De telefoon (verkrijgbaar in acht felle kleuren) wordt voorzien van een speciale chipset die door fabrikant Sharp wordt geproduceerd. Het apparaat is in staat om de radioactieve straling te meten (microsieverts per uur) en houdt desgewenst bij op welke plekken de metingen zijn gedaan.
“De gevolgen van het nucleaire incident in Fukushima kunnen niet met het blote oog worden gezien. De dreiging van te hoge stralingsniveau’s leeft onder veel Japanners, vooral moeders met kinderen”, aldus Masayoshi Son, oprichter en president van Softbank, tijdens de officiële introductie van de Geigerteller-phone. Volgens hem zal het apparaat ‘bijzonder betaalbaar’ zijn om voor zoveel mogelijk mensen handbereik te komen.