Een team van wetenschappers van het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente doet onderzoek naar het inzetten van microscopisch kleine gouddeeltjes voor het detecteren en vernietigen van tumoren.
De Twentse wetenschappers zijn erin geslaagd de minuscule gouddeeltjes in een reageerbuis te laten binden met tumorcellen. Dat lukte door antilichamen in de vorm van eiwitten aan de deeltjes te bevestigen, waardoor het goud zich vanzelf aan de aangetaste cellen hecht.
Met behulp van bestaande technieken worden de deeltjes met daaraan de tumorcellen gelokaliseerd. Door die vervolgens met infrarood licht gloeiend heet te maken, wordt de tumorcel vernietigd.
Hoewel het nog jaren kan duren voordat ziektes als kanker met de techniek kunnen worden behandeld, zijn volgens wetenschapsredacteur Joost Bruysters belangrijke stappen gemaakt. Zo werd een oplossing gevonden om het samenklonteren van de gouddeeltjes tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de deeltjes minder snel het lichaam verlaten.
Aan het onderzoek werken ook het Academisch Medisch Centrum, het Erasmus Medisch Centrum, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Nederlands Kanker Instituut mee.