Imkers op Walcheren zijn begonnen met het zenderen van Aziatische hoornaars. De hoop is dat de exoot met een zendertje om zijn taille de weg wijst naar zijn nest. Dat kan dan worden vernietigd.
"Het doel van dit project is om het aantal Aziatische hoornaars in Zeeland te beperken zodat ze niet de overhand krijgen en al het goede uit de natuur wegroven", zegt Sam de Visser van de gemeente Veere bij Omroep Zeeland.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wesp die hier van nature niet voorkomt, maar al een aantal jaar vooral in het zuiden van Nederland wordt aangetroffen. Omdat hij gemeen kan steken is de hoornaar heel vervelend voor de mens. Maar voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten is de hoornaar dodelijk.
Imkers hebben nu de bestrijding van de hoornaar op zich genomen. Zoals in duingebied de Manteling bij Domburg, waar de exoot steeds meer overlast veroorzaakt.
"Je moet het behandelen als een exoot, maar we krijgen hem niet meer uitgeroeid. Er zijn er al te veel in Nederland", aldus De Visser. "Vorige week werd een hovenier vijf keer gestoken en die was wel een beetje draaierig."
Met het zendertje van ongeveer een centimeter groot gaan de gemeente en de imkers op Walcheren de strijd aan met het plaagdier. Het zendertje wordt om de taille bevestigd, terwijl de hoornaar met het achterlijf in een soort van pincet wordt gestopt zodat hij niet kan steken.
Daarna laten de vrijwilligers hem vrij, in de hoop dat hij naar zijn nest vliegt. "Via een antennesysteem kunnen we het beestje volgen tot zo'n 140 meter. We zien op de telefoon via een app waar die naartoe gaat", zegt imker Rob Voesten.
De vernietiging van het nest zelf is daarna routine, vergelijkbaar met het weghalen van een gewoon wespennest. De bestrijders moeten wel extra opletten, want het zendertje kost zo'n 125 euro per stuk en kan prima worden hergebruikt. Het is dus zaak om de gezenderde hoornaar terug te vinden.
Inmiddels weten veertien imkers hoe ze een Aziatische hoornaar moeten zenderen. Het is hierbij van belang dat de zenders zijn opgeladen, zodat ze twee dagen lang op volle kracht kunnen werken. Ook moeten de imkers opletten dat de hoornaar niet te zwaarlijvig is, zegt Voesten. Dikke hoornaars komen niet meer van de grond af als ze het extra gewicht van 0,17 gram moeten meetorsen dat de zender weegt.
Of het zenderen een oplossing is moet nog blijken. De gemeente benadrukt dat het om een proef gaat en heeft 25 zenders gekocht.