In een loods in België ligt een grote voorraad aan hulpmiddelen opgeslagen van de Amerikaanse hulporganisatie USAID, die door president Trump is opgeheven. Het gaat om onder meer anticonceptiemiddelen, hiv-medicatie en andere en medicijnen, met een totale waarde van ruim 8 miljoen euro. Interne bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat deze voorraad dreigt te worden vernietigd.
Uit een onderzoek van de Washington Post bleek al eerder dat anticonceptiemiddelen van USAID in loodsen blijven liggen. Naast België liggen er ook goederen in de Verenigde Arabische Emiraten. In ons buurland bevinden zich onder andere 26 miljoen condooms, miljoenen anticonceptiepillen en 50.000 flesjes van een medicijn dat hiv-besmettingen moet voorkomen. Deze voorraden waren bestemd voor arme landen.
De afgelopen weken voerden meerdere partijen gesprekken met de Verenigde Staten om de voorraden over te nemen. Zo bood de Verenigde Naties aan om de producten over te kopen, maar aan dat aanbod zou geen gehoor aan zijn gegeven.
Ook de Belgische overheid zegt tegen persbureau Reuters gesprekken te hebben gevoerd met de VS om vernietiging te voorkomen, inclusief tijdelijke verplaatsing: "Ondanks deze inspanningen en met alle respect voor onze partners kon geen enkel haalbaar alternatief worden gevonden. Desondanks blijft België actief zoeken naar oplossingen om deze betreurenswaardige uitkomst te voorkomen."
Meerdere interne bronnen vertellen aan Reuters dat de producten, met een waarde van ruim acht miljoen euro, naar Frankrijk zullen worden gestuurd om daar te worden verbrand. Ook een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan Reuters dat er is besloten om de voorraad te vernietigen. Dit zou de Amerikaanse overheid ruim 140.000 euro gaan kosten. Welke producten precies vernietigd gaan worden, is nog niet duidelijk. Mogelijk blijven condooms of hiv-medicijnen voorlopig buiten schot.
"Het is natuurlijk cynisch, dramatisch en verdrietig", zegt hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst. De producten zijn nog niet over de datum en verlopen tussen april 2027 en september 2031.
Volgens Heleen Heysse, van het Vlaamse expertisecentrum seksuele gezondheid Sensoa, is het zonde: "Het is enorm spijtig en bovenal een enorme verspilling. De Amerikaanse overheid heeft hier al voor betaald en moet nu ook nog betalen voor de vernietiging, in plaats van de producten door te geven of te verkopen aan andere organisaties. Dat is ongelofelijk."
Meerdere hulporganisaties, waaronder Sensoa, spreken zich in een statement uit tegen de vernietiging. Zo schrijven ze: "Dit is een doelbewuste actie om de reproductieve keuzes van vrouwen en hun partners in te perken."