Gevangenen kunnen vanaf vandaag niet meer gebruikmaken van eMates. De berichtendienst voor gedetineerden is stopgezet. De dienst is zo lek als een mandje. Dat concludeert het Openbaar Ministerie. Rechtsbeschermingsminister Franc Weerwind grijpt in en legt het gebruik van eMates aan banden.

De berichtendienst is erop ingericht om het voor gedetineerden mogelijk te maken om per e-mail contact te onderhouden met de buitenwereld. Inkomende berichten worden gecontroleerd door personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Hierna wordt de e-mail afgedrukt en overhandigd aan de gevangene. Deze kan antwoorden met een handgeschreven brief die vervolgens wordt ingescand en naar de ontvanger gestuurd.

Hoewel er controles worden uitgevoerd. zijn deze in sommige gevallen niet toereikend. Schrijft minister Weerwind in zijn brief aan de kamer. ''Het OM geeft aan signalen te hebben ontvangen dat er tientallen berichten per gedetineerde per dag verstuurd worden en te hebben begrepen dat het uitoefenen van toezicht hierop onder druk staat.''

Door een tekortschietend toezicht ontstaat het risico dat criminelen vanuit de bajes door kunnen gaan met hun 'werk'. ''Als een grote hoeveelheid ongescreend digitaal berichtenverkeer met de buitenwereld kan plaatsvinden, levert dat volgens het OM een aanzienlijk risico op van voortgezet crimineel handelen.'' Zo schrijft Franc Weerwind. Volgens hem wijst het OM dat dit ook de veiligheid binnen de gevangenissen in het geding brengt.

De berichtendienst wordt aangeboden door een partij van buitenaf. De software en de aanbieder zullen door het OM verder worden onderzocht. De instantie kan nog niets zeggen over wanneer eMates, of een alternatieve dienst, naar verwachting weer voor gevangenen beschikbaar zullen zijn. Zij kunnen tot die tijd gebruikmaken van post, telefonie en bezoek.