Raadslid Kees Francis (VVD) van de gemeente Harenkarspel heeft maandenlang mailtjes van andere raadsleden gelezen doordat hij achter de wachtwoorden was gekomen van deze accounts. Het bleek nog op het standaardwachtwoord 'gemeente' te staan. De man riskeert strafrechtelijke vervolging, meldt Webwereld.
De man zou volgens Webwereld, gespecialiseerd in ICT-nieuws, 7 maanden lang toegang hebben gehad tot de accounts.
Webwereld baseert zich op onderzoek van Bureau Integriteit (BING). Dit onderzoek werd ingesteld nadat er vermoedens waren dat het raadslid kennis had van geheime informatie. Het ging onder meer om mailbox van fractieleider Harry de Ruiter van de partij AB '89.
Francis zou ook een poging hebben gedaan om zijn fout recht te zetten door zelf zijn politieke standpunten te herzien of geld te bieden. Dat mocht niet baten. Het raadslid legde in april al zijn functie neer. "Ik betreur dat dit is gebeurd en dat ik hierdoor het mooie raadswerk vaarwel heb moeten zeggen", schrijft hij in een verklaring.
BING stelt dat Francis heeft gehandeld in strijd met de gedragscode voor raadsleden. Volgens Schagen FM wordt het rapport dat zij uitbrachten dinsdag 1 november door de gemeenteraad van Harenkarspel besproken.