Haaien zijn liefhebbers van een streepje vlotte jazz. Dat is een van de conclusies van een Australisch onderzoek. De wetenschappers waren verrast door de voorliefde van de dieren, vooral omdat dat niet het onderwerp was van hun studie.

De personages van Jaws waren er misschien beter vanaf gekomen, hadden ze de conclusie gekend van een recent onderzoek van de Macquarie University uit het Australische Sydney. Dat ontdekte namelijk dat de dieren een zwak hebben voor een bepaalde soort muziek: jazz. De wetenschappers stootten per ongeluk op de bevinding toen ze bestudeerden of haaien artificiële geluiden, zoals muziek, onder water konden associëren met eten.

Concreet lieten ze de vissen van de ene kant van een zwembad naar de andere kant zwemmen voor een snack en speelden telkens jazz af. Uiteindelijk konden ze bij vijf haaien aanleren om het genre te associëren met eten. Maar toen ze de resultaten wilden controleren met een andere muziekstijl, viel hen iets merkwaardigs. De haaien reageerde helemaal niet op klassieke muziek en het bleek onmogelijk om hen dezelfde link aan te leren met een streepje Mozart of Bach.

De muzikale smaak van de dieren lijkt op zich enkel een leuk weetje, maar het is een belangrijke stap in de analyse van de capaciteiten en persoonlijkheden van haaien, stellen de onderzoekers. 'De dieren worden meestal onderschat. Mensen zien hen als hersenloze, instinctieve vissen', zegt auteur van de studie Catarina Vila-Pouca. 'Maar ze hebben heel grote hersenen en zijn duidelijk veel slimmer dan dat we zelf denken.'