"Ik heb een man gezien die echt heel erg op jou lijkt!" Met die opmerking van een collega werd het leven van de 26-jarige Jorge volledig overhoop gegooid.

Jorge woont in Bogota, Colombia, samen met zijn tweelingbroer Carlos. Als zijn collega een foto heeft laten zien van de man die zo op hem lijkt, een medewerker van een kapperszaak, laat het beeld hem niet meer los.

"Zodra ik de foto zag, sloeg het me om het hart", zegt hij tegen de Colombiaanse zender Caracol. Hij zoekt de man op Facebook en komt tot nog een schokkende ontdekking: de man heeft een tweelingbroer, en die lijkt als twee druppels water op zijn broer Carlos. Jorge en Carlos lachen zich erom, maar realiseren zich snel dat hier iets vreemds aan de hand is. "Ik was in shock. Ik dacht: wat is hier aan de hand?"

De vier mannen spreken met elkaar af. "Ik deed de deur open, en als ik het me goed herinner zag ik eerst mijn broer Jorge, daarna William ... en ik schrok me rot toen ik Wilber binnen zag komen. Ik sloeg mijn handen voor mijn ogen en vloekte." Ze realiseren zich al snel dat ze waarschijnlijk kort na hun geboorte verwisseld zijn, maar willen het niet echt geloven totdat een DNA-test het bewijst: het zijn twee eeneiige tweelingen.

Hoewel het ziekenhuis waar ze geboren werden inmiddels gesloten is, lukt het ze om een verpleegkundige te vinden die daar destijds werkte. En die heeft wel een verklaring voor wat er mis is gegaan: "De identificatiebandjes van twee baby's waren afgevallen. Die hebben we weer omgedaan. Maar ze lagen heel dicht bij elkaar."

De mannen worstelen nu met de gevolgen van die fout. "Ik vraag me steeds af: wat zou er van mij geworden zijn als...", mijmert Carlos. En vooral William heeft het er moeilijk mee. Hij groeide op het arme platteland op, terwijl zijn biologische ouders hem een beter leven hadden kunnen bieden in de hoofdstad Bogota. "Toen wij klein waren, hadden we niet eens speelgoed."

En er is nog iets waar William mee moet leren leven: zijn biologische moeder, die haar zonen in haar eentje opvoedde, overleed zes jaar geleden aan maagkanker. "Ik heb haar nooit kunnen ontmoeten. Ik weet het niet... misschien dat ik haar ontmoet na mijn dood. Dan kunnen we misschien de tijd inhalen die we samen hebben gemist."

Carlos heeft een emotionele ontmoeting met zijn biologische ouders gehad. Om alles te verwerken, krijgen de vier broers psychologische hulp. Hun advocaten bereiden een rechtszaak voor tegen de staat.
Foto