De VVD heeft met verbazing gereageerd op het plan om kinderen vanaf twaalf jaar gratis condooms te geven. In de gemeente Hof van Twente kunnen pubers volgende maand piemelplasticjes ophalen bij jongerenorganisatie Scala.
Gerda Bruins, fractievoorzitter van de lokale VVD, vindt twaalf jaar veel te vroeg. "Dat zijn nog basisschoolleerlingen, kinderen, nog niet eens echt tieners. Dat vind ik niet passen. Ik denk dat de meeste ouders in het Hof van Twente er ook niet gelukkig mee zijn. Want reken maar dat die kinderen die condooms gaan halen." Zelf denkt Bruins dat het beter is de condooms uit te delen aan kinderen van minimaal vijftien of zestien jaar.
Tim Blanken van Scala benadrukt echter dat kinderen steeds vroeger met hun voortplantingsorganen aan de slag gaan. "Het begint zelfs al bij vier jaar. Twaalf jaar is echt niet te vroeg, eerder zelfs te laat. Ouders denken altijd wel: mijn kinderen doen dat niet. Maar in mijn tijd begon je in groep 8 al met tongzoenen op het schoolplein. Nu zijn kinderen waarschijnlijk al veel verder. Je moet inspelen op de behoeften van de doelgroep."
"De seks bij die kinderen beperkt zich meestal tot een beetje aan elkaar voelen", vervolgt Blanken. "Ze doen nog niet de daad zelf. Maar die geven we wel een condoom, om eens kennis te maken met wat dat is. Dan mogen ze hem over hun hoofd trekken. Of ze worden in rijen opgesteld en moeten ze het condoom over een staaf uitrollen. Dan kunnen ze er kennis mee maken en heb je meteen een ingang voor een gesprek."
Scala is een door de gemeente gesubsidieerde jongerenorganisatie, zo meldt De Pers.