Het Amerikaanse bedrijf Allerca heeft hypoallergene katten gefokt. Kattenliefhebbers die een allergische reactie vertonen, kunnen nu zonder niezen, huidirritatie en rode ogen een huisdier nemen.
Het is Allerca gelukt om katten te fokken die weinig tot geen allergische reacties veroorzaken. Hoewel een hypoallergene kat ruim 3.000 euro kost, is er nu al een wachtlijst voor de beestjes.
Allergische mensen kunnen nu ook katten knuffelen
Het bedrijf heeft bij een groot aantal katten gekeken of het eiwit Fel d1 in hun DNA voorkomt. Het eiwit veroorzaakt allergische reacties en zit in het speeksel, de urine, de vacht en de huid van katten. Door een genetische afwijking maakt 1 op de 50.000 katten dit eiwit niet aan, met die katten is Allerca een fokprogramma gestart.
Steve May, woordvoerder van Allerca, benadrukt dat de katten via een natuurlijk en tijdrovend proces zijn ontstaan. 'Het ontbreken van het eiwit is een natuurlijke genetische afwijking, we hebben de katten dus niet genetisch gemodificeerd.'
Kattenallergeen
Een kattenallergeen kan maandenlang in de lucht blijven zweven. Het is namelijk zeer klein, ongeveer tien keer kleiner dan stuifmeel- en stofdeeltjes. Als het wordt ingeademd door een allergisch persoon, dan krijgt deze rode ogen, begint zijn neus te lopen en zal hij gaan niezen en hoesten.
De enige remedie hiervoor is om katten stelselmatig te mijden. Veel kattenliefhebbers met allergie negeren dit doktersadvies en proberen de reacties met medicijnen te onderdrukken. Dankzij de 'nieuwe' kat is dit niet meer noodzakelijk.