De mobiele laadpaal, een vinding van de Asser ondernemer Ren้ Pluim, trekt landelijk aandacht. Het systeem wordt binnenkort op een grote vakbeurs gepresenteerd.

De eerste autonome laadpaal op zonne-energie is ontwikkeld door RKT Solar Solution in Assen. Het oplaadstation is vooral handig voor het opladen van e-bikes op plekken, bijvoorbeeld in natuurgebieden, waar geen stroomnetwerk beschikbaar is. Het eerste exemplaar is onlangs geplaatst bij het kantoor van Enexis in Kolham. Sindsdien stromen de vragen om informatie binnen bij Pluim.

Pluim speelt in op de snelle stijging van het aantal elektrische fietsen. ,,Tijdens (fiets)evenementen mag een oplaadpunt eigenlijk al niet meer ontbreken,’’ zegt de Assenaar. ,,Je kunt het systeem overal tijdelijk neerzetten. Het kost een halve dag werk.’’ Het bij Enexis geplaatste systeem bestaat uit acht zonnepanelen. Er kunnen zes fietsen mee worden opgeladen.

Het systeem van RKT Solar werkt autonoom. Pluim kan vanaf afstand de zaak monitoren en ook eventuele reparaties uitvoeren. Verder is het systeem onderhoudsvrij. Er kan ook een backup bij worden geleverd voor het geval de zon lange tijd verstek laat gaan. ,,De energie wordt opgeslagen in accu’s. Daardoor kan het systeem ook na een paar sombere dagen nog elektriciteit leveren,’’ legt Pluim uit.

Verder kunnen er wat de Assenaar noemt allerlei kleine dingetjes aan het systeem worden gekoppeld. Zoals verlichting of bijvoorbeeld de beveiligde toegang tot een fietsenstalling. ,,Er zijn veel mogelijkheden.’’ Pluim betrekt de verschillende onderdelen van de e-paal van meerdere toeleveranciers elders in het land en monteert het systeem zelf af.

Assen is een van de gemeenten waar Pluim zijn vinding onder de aandacht heeft gebracht. De Drentse hoofdstad wil het aantal laadpalen uitbreiden te beginnen bij het eigen vastgoed zoals de parkeergarages en de gemeentelijke gebouwen, zei wethouder Harmke Vlieg onlangs in de gemeenteraad bij de behandeling van het Programma Duurzaamheid. Ook het plaatsen van mobiele laadpalen op plekken waar geen elektriciteitsnetwerk beschikbaar is, behoort tot de mogelijkheden, zei de wethouder op vragen van Stadspartij Plop.