Een rechter in Italiė windt er geen doekjes om: gescheiden ouders mogen geen slechte dingen zeggen over hun ex waar hun kind bij is. Een vrouw die dat wel deed, moet een boete van maar liefst 30.000 euro betalen.

Volgens de rechtbank hebben kinderen recht op rust en een goede relatie met beide ouders. De vrouw zou zich keer op keer afkeurend en denigrerend hebben uitgelaten over de vader van haar minderjarige zoon en daarmee de band tussen haar zoon en zijn vader op het spel hebben gezet. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

"De rechten van het kind hebben de hoogste prioriteit", oordeelde de rechter die de bijzondere uitspraak deed. Er zijn volgens hem geen excuses die haar gedrag zouden kunnen rechtvaardigen. Ze stond de gezonde ontwikkeling van het kind in de weg.

De moeder kreeg ook direct een waarschuwing mee: als zij doorgaat met de negatieve opmerkingen over haar ex, dan zal de voogdijregeling 'opnieuw worden bekeken'. De rechtszaak heeft niet alleen consequenties voor deze moeder, ook voor andere ouders: in de toekomst kunnen ook zij hoge boetes tegemoet zien als ze in het bijzijn van hun kinderen kwaadspreken over hun ex.