In Brugge stroomt vanaf vandaag bier onder de stad door. Van een brouwerij in het centrum van de stad worden Brugse Zot en Straffe Hendrik gepompt naar de bottelarij, ruim drie kilometer verderop. Het bier stroomt via een ondergrondse bierpijplijn.

Tot nu toe werd het bier altijd met vrachtwagens naar de flessenfabriek gebracht, maar dankzij de plastic bierbuis hoeft dat niet meer. De brouwerij slaat daarmee twee vliegen in één klap: de vrachtwagens hoeven het historische centrum van de stad niet meer in en de brouwerij heeft nu ruimte om uit te breiden.

"Als we hier de kraan openzetten, duurt het ongeveer 45 minuten tot het bier in de bottelarij is", zegt topman Vanneste van brouwerij De Halve Maen tegen de VRT. "Het kan sneller, maar het bier moet rustig kunnen stromen." De lage snelheid heeft te maken met het gist dat nog in het bier zit. Als de druk of snelheid hoger zou zijn, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van het bier.

De afgelopen weken is de leiding uitgebreid getest. Het bier is in een laboratorium gecontroleerd en de smaak blijft gelijk, zegt de brouwerij.

Het aanleggen van de leiding kostte zo'n 4 miljoen euro. Een deel daarvan is betaald dankzij crowdfunding.
Foto