Een verkeersinfarct in de Indonesische hoofdstad Jakarta zou 13 levens hebben geist. De overheid spreekt de berichten tegen, en zegt dat de doden aan andere factoren zijn te wijten.

Volgens lokale media zouden er op n dag 13 mensen zijn overleden in de file bij de beruchte afslag van een tolweg, die wonderlijk genoeg de bijnaam 'Brexit' heeft.

Het Indonesische Ministerie van Volksgezondheid zegt dat de doden te betreuren waren in een tijdsspanne van drie dagen en dat de slachtoffers op verschillende plekken in de stad om het leven zijn gekomen.

Mogelijke oorzaken voor het overlijden zijn uitdroging en vermoeidheid. Vooral kinderen en mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk of diabetes lopen een verhoogd risico om in de snikhete stad te bezwijken in hun auto.

Een voorlichter vertelt aan de Jakarta Globe dat het voor deze groepen gevaarlijk kan zijn om in een afgesloten auto te verblijven waar de airco staat te loeien. Daardoor zou de CO2-concentratie op kunnen lopen tot gevaarlijke niveaus.

Jakarta staat sowieso bekend als een stad met veel luchtvervuiling. De combinatie van een snel groeiende economie en 10 miljoen inwoners zorgt voor veel uitstoot van fijnstof. Maar liefst 60 procent van de Jakartanen zou last hebben van gezondheidsproblemen als gevolg van de slechte luchtkwaliteit.

Het ministerie raadt met name toeristen aan om niet in de auto te stappen als ze vermoeid zijn. Ook het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt toeristen voor het verkeer in de miljoenenstad. "Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn." Het ministerie zegt ook dat de wegen het vele verkeer vaak niet aankunnen, waardoor er geregeld files ontstaan.