Dit Nederlandse ontwerp rekent af met de smog die ons Nederlanders gemiddeld negen maanden van ons leven kost.

Het is een wereldwijd probleem: smog. De luchtverontreiniging kan voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen en met name op warme dagen lang blijven hangen. Daan Roosegaarde, kunstenaar en ontwerper, besloot daarom in actie te komen. Zijn studio bedacht de smog-stofzuiger: een toren die afrekent met smog en op de valreep ook nog iets moois weet te maken van luchtverontreinigende stoffen.

De eerste smog-stofzuiger is inmiddels een feit. Vorige week lanceerde Roosegaarde het Smog Free Project met de onthulling van de eerste Smog Free Tower. De toren is zeven meter hoog en haalt fijnstof uit de lucht. De toren die in Rotterdam staat maakt per uur zon 30.000 kubieke meter lucht schoon en verbruikt daarbij niet meer energie dan een waterkoker. Bovendien draait de toren op groene energie.

Maar dat is nog niet het hele verhaal. Want wat gebeurt er met de stofjes die uit de lucht worden gehaald? In smog zit veel koolstof, dat wordt samengeperst en daar worden weer sieraden van gemaakt. Bijvoorbeeld de ring die je hieronder ziet.
Foto