De Wachowski-broers, Larry en Andy, de mannen die onder meer The Matrix-films verzonnen, zijn allebei naar buiten getreden als vrouw. Nadat Larry de transitie maakte naar Lana, heeft Andy zich nu aan de wereld voorgesteld als Lilly. Ze deed dat onder druk van de roddelpers, in het bijzonder de Britse The Daily Mail.

Lilly Wachowski besloot zelf via een statement in een LGBT-tijdschrift uit de kast te komen, nadat ze naar eigen zeggen een aantal keer het afgelopen jaar onder druk gezet en afgedreigd was door de roddelpers. In de Windy City Times zegt ze dat ze “nu naar buiten treedt omdat de roddelpers lucht kreeg van de geslachtsverandering en ze liever zelf de waarheid naar buiten wil brengen.”

Vlak nadat in 2003 The Matrix Revolutions uitkwam, verscheen Larry/Lana Wachowski voor het eerst regelmatig gekleed als vrouw in het openbaar. De oudste Wachowski was toen al van plan het geslacht te laten aanpassen, liet ze weten in interviews. Na de film Speed Racer (2008) heeft ze dat ook daadwerkelijk laten doen.

In de boodschap van Lilly Wachowski, gaat ze dieper in over waarom ze net nu openbaar gaat. De directe aanleiding was een journalist van de Britse sensatiekrant The Daily Mail, die vorige week bij haar thuis aanbelde en haar doodleuk vertelde dat “als je mij je verhaal niet vertelt en je foto laat nemen, dan zullen collega’s dat toch doen”.

Lilly Wachowski wijst erop in haar boodschap hoe het afliep toen The Daily Mail Lucy Meadows overtuigde om dat te doen. Dat was een Britse lerares: “An editorial demonized her as a damaging influence on the children's delicate innocence and summarized "he's not only trapped in the wrong body, he's in the wrong job." The reason I knew about her wasn't because she was transgender it was because three months after the Daily Mail article came out, Lucy committed suicide.”

"Mijn zus Lana en ik vermijden de pers altijd al. Ik vind het al vervelend om over mijn werk te praten en over mezelf praten is al helemaal vernederend", schrijft Lilly. "Maar als je naar buiten treedt als transgender is het nogal moeilijk te verbergen. Ik had alleen wat tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen en me ermee op mijn gemak te voelen."

Wachowski zegt dat ze beseft dat het "niet makkelijk is om transgender te zijn. De meerderheid bepaalt de norm. Dat betekent dat je als transgender levenslang te maken hebt met een openlijk vijandige wereld." Toch is ze positief: "Ik ben een van de gelukkigen die de steun van familie krijgt en de middelen heeft om dokters en therapeuten te kunnen veroorloven. Veel anderen hebben die luxe niet."

Lilly Wachowski is sinds 1991 getrouwd met Alisa Blasingame. Naast de drie Matrix-films maakte ze samen met haar zus ook V for Vendetta, Speed Racer, Cloud Atlas, Jupiter Ascending en sinds kort is op Netflix de reeks Sense8 van hun hand te zien.
Foto