Studenten aan de Oral Roberts University in Oklahoma moeten voor een diploma niet alleen zweten op moeilijke theorieŽn en dikke boeken - ze moeten ook flink wat rondjes rennen. De universiteit is de eerste ter wereld die eerstejaarsstudenten verplicht een horloge te dragen die meet of zij wel 10.000 stappen per dag zetten.

Stapperde stap daar kom ik aan - in de Verenigde Staten kunnen studenten uit Oklahoma dit kinderliedje maar beter leren. De christelijke universiteit verplicht namelijk alle negenhonderd eerstejaars een Fitbit horloge aan te schaffen, een soort geavanceerde stappenteller.

Zo kan de universiteit makkelijk controleren of studenten de per dag verplichte 10.000 stappen zetten en per week de gewenste 150 minuten actief sporten.

Het strakke horloge kost 150 dollar (ongeveer 140 euro) en moet door studenten zelf worden gekocht. Het horloge meet niet alleen hoeveel stappen een student zet, maar ook driemaal daags de hartslag van een student. Ook worden het aantal uren slaap en het aantal workouts geregistreerd.

Volgens een woordvoerder van de Oral Roberts University registreert de universiteit alleen het aantal stappen en de hartslag. Die informatie komt automatisch in een database terecht waar de controlerende docent toegang tot krijgt. De docent controleert of de student voldoende beweegt.

Als de student faalt, moet hij het volgende semester inhalen wat hij heeft verzaakt. Faalt hij keer op keer, dan kan hij zijn diploma vergeten.

Mensen zetten gemiddeld 6.000 stappen per dag. Volgens TNO - dat in opdracht van de Nederlandse overheid onderzoek deed naar de stappenteller - heb je pas bij 14.000 stappen per dag een gezonde en actieve levensstijl. 10.000 stappen is gelijk aan ongeveer 7,5 kilometer.

De universiteit, waaraan 3.500 studenten studeren, is vernoemd naar de televisiedominee Oral Roberts - wiens voornaamste sport overigens gebedsgenezing was. De studenten mogen ook niet roken of drinken en geen seks hebben voor het huwelijk.

Maar nu hun hartslag en sportieve activiteit wordt gemeten, kan de docent wellicht ook zien of een student seks heeft of niet, Een woordvoerder van de universiteit zegt dat de school hier helemaal niet naar kijkt, en de horloges alleen gebruikt om te checken of studenten voldoende bewegen, niet of ze de kuisheidsregels van de universiteit overtreden.

De Oral Roberts University verplicht haar studenten al vanaf de dag dat zij haar deuren opende in de jaren zestig om veel te bewegen. Tot op heden moesten studenten hun beweging bijhouden in schriftjes, maar dat werkte niet goed: het was fraudegevoelig en volgens de universiteit maar weinig accuraat.

De focus van de universiteit op beweging van studenten grondt in de 'whole person education': een filosofie die stelt dat onderwijs niet alleen op het verstand gericht moet zijn, maar ook op de geest en het lichaam. Privacywetgeving dwingt de school wel studenten permissie te geven na hun afstuderen de data te verwijderen.

Overigens: als de studenten flink gezweet hebben op de tentamens en een semester succesvol hebben afgerond, stopt de universiteit even met het verzamelen van data. Dan kunnen de studenten even op adem komen.