"Hallo Homey, doe het licht uit in de badkamer", of "Homey, verwarm de oven tot 180 graden en zet de tv aan". Nee, dit zijn geen commando's voor je huisgenoot. Het is een opdracht voor Homey, een uitvinding van studenten van de Universiteit Twente.

Een van die studenten is Stefan Witkamp, student Creative Technology. Hij is met Homey genomineerd voor de Studenten Ondernemersprijs 2014.

Met Homey heb je geen afstandsbedieningen meer nodig. Het is een gadget waarmee je alle slimme huishoudelijke apparaten kunt besturen door het simpelweg geven van commando’s.

Denk aan het regelen van de temperatuur in je huis, het koffieapparaat, de oven of de televisie: als het een slim apparaat is, kan het straks bestuurd worden met Homey, een kleine computer in de huiskamer die zelfstandig communiceert met al deze slimme apparaten.

Volgens de studenten bezit iedereen tegenwoordig wel ‘slimme’ apparaten, maar werken die allemaal afzonderlijk van elkaar. En dat is onhandig. Homey bundelt daarom al deze systemen en kan ook verbinding maken met je kalender, je e-mail of online diensten zoals Buienradar.

Daarnaast moet er een mobiele app komen, want Homey moet je natuurlijk ook kunnen besturen als je niet thuis bent. Het klikt allemaal veelbelovend, maar ook een beetje science fiction. Dat maakt men wel nieuwsgierig.

Witkamp wist samen met medestudent Emile Nijssen al veel geld bij elkaar te verzamelen voor zijn uitvinding. Ze verzamelden 200.000 euro via een crowdfunding campagne.

4 september horen we of Witkamp nog meer geld weet binnen te slepen, als hij er met de hoofdprijs, 40.000 euro, vandoor gaat. In totaal zijn er 5 deelnemers genomineerd.