Wie weleens op dieet is, herkent het wel: al die toetjes op de menukaart zien er zo lekker uit, maar je wilt de verleiding weerstaan. Uit onderzoek blijkt dat als er een stevige serveerster aan je tafeltje staat, de kans groot is dat je toch nog die dame blanche of die cheese cake bestelt.

Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University en de universiteit van Göttingen. Ze hebben bijna 500 interacties bestudeerd tussen obers en hun gasten in zestig restaurants.

Mensen aten beduidend meer als ze werden bediend door iemand met een hoog BMI (body mass index). Ze namen bijvoorbeeld vier keer zo vaak een toetje. Ook bestelden ze 20 procent meer alcoholische drankjes dan klanten die een dunne serveerster of ober met een laag BMI aan hun tafeltje hadden staan.

De onderzoekers hebben een verklaring voor hun bevindingen. Mensen eten meer als er een dik iemand in de buurt is omdat die zwaarlijvige persoon een sociale norm stelt. Wie daaraan wil ontsnappen, krijgt van de onderzoekers de tip om al thuis de bestelling te bepalen.