Een niet-verkochte restaurantmaaltijd voor een spotprijsje bestellen met je smartphone. Dat kan het vanaf komende week in Amsterdam via de succesvolle Finse startup ResQ Club die zo voedselverspilling wil tegengaan. Andere grote steden in de Randstad moeten snel volgen.
Voedselverspilling in de horeca tegengaan en bijdragen aan een duurzamer milieu. Met dat nobele doel startte de Fin Tuure Parkkinen vorig jaar ResQ Club. Zijn startup kent een vliegende start, want sinds januari werden er in Finland al 40.000 onverkochte maaltijden gered, waardoor 350 ton broeikasgassen niet tevergeefs zijn uitgestoten.
Ook in Nederland wordt er in de horeca veel voedsel weggegooid, volgens onderzoek van de Universiteit Wageningen wel 51 miljoen ton per jaar. Vandaar dat ResQ Club na afgelopen maanden al Zweden en Estland te hebben veroverd nu in Nederland voet aan de grond wil krijgen.
Amsterdam is de eerste locatie, vijftien restaurants, lunchrooms en traiteurs doen mee. ,,Nederland is zeer geschikt omdat de Randstad één stedelijk gebied is, mensen nieuwe internetdiensten snel omarmen en ook voedselverspilling al een tijd op de agenda staat," vertelt David Kloosterboer, die ResQ Club in ons land groot moet maken.
ResQ Club richt zich volgens Kloosterboer op mensen die in de stad zijn of van hun werk terugkomen en graag op een eenvoudige manier een maaltijd willen nuttigen. Onder meer pizza's, lasagna, sandwiches, salades, soepen en versgebakken zoetigheden als muffins en gebak kunnen via ResQ Club prima gered worden van de afvalbak.
,,Via de Apple of Android app valt exact te zien welke restaurants in de buurt een aanbieding hebben. Ook kunnen ze dieetwensen invoeren zodat ze slechts op bepaalde soort aanbiedingen worden gewezen."
Smartphonebezitters krijgen vervolgens een melding en kunnen dan een maaltijd bestellen die ze na hun werk kunnen afhalen. Het afrekenen gebeurt via de app, dus pinnen of betalen met contant geld is niet nodig.
Afgelopen maand is proefgedraaid in Amsterdam en dat verliep naar wens. ,,De eerste aanbiedingen komen na lunch online en vervolgens rond etenstijd. Gemiddeld bieden restaurants de gerechten voor de helft van de prijs aan."
Vanaf deze week gaat ResQ Club echt live en is de dienst in de hoofdstad als eerste te proberen. Bedoeling is dat Den Haag en Utrecht in september volgen. ,,En daarna alle grote steden in Nederland." In Finland, Zweden en Estland telt ResQ Club inmiddels 35.000 gebruikers. Aantallen die in ons land ook haalbaar moeten zijn.
ResQ Club is overigens niet de enige startup die zich op kliekjes richt. In Rotterdam en Delft draait sinds enkele maanden Restoranto. Zeventig restaurants doen inmiddels mee, al drieduizend mensen hebben de app gedownload. Verschil met ResQ Club is dat consumenten bij Restoranto de maaltijd doorgaans niet afhalen, maar echt komen eten in het deelnemende restaurant of lunchroom.
Een andere dienst dat zich op niet-verkochte maaltijden richt, is het vorige maand gestartte Get Chef's. Die dienst draait voorlopig ook alleen nog in Amsterdam.
Sowieso zijn 'Foodtech'-bedrijven sterk in opkomst. Bekende voorbeelden zijn onder meer Foodora en Deliveroo, waar consumenten een restaurantmaaltijd kunnen bestellen en thuisbezorgd krijgen.