Astronomen hebben misschien per ongeluk een bouwwerk ontdekt dat van een buitenaardse beschaving kan zijn. De ontdekte structuur draait rond een ster vlakbij de Melkweg. De ster werd ontdekt door de Kepler ruimtetelescoop en bevat vreemde structuren die kunnen wijzen op een technologisch geavanceerde buitenaardse beschaving.

NASA zei het eerder al: 2015 is het jaar dat de mens de ruimte ontdekt. De ontdekkingsreizigers van dienst zijn sondes, satellieten en ruimtetelescopen die voor ons het heelal in kaart brengen. Water op Mars, een atmosfeer op Pluto en planeten die verdacht veel op de aarde lijken, slechts op enkele honderden lichtjaren van ons verwijderd. We hebben al alles gezien en gehoord, behalve dat er buitenaards leven bestaat.

Die bevestiging kan er misschien wel sneller komen dan we denken. Astronomen ontdekten namelijk dat er vreemde hemellichamen in een baan rond de ster KIC 8462852 zweven. Deze ster vinden we terug net boven de Melkweg, tussen de sterrenbeelden Lier en Zwaan. Een grote groep voorwerpen lijkt verdacht veel op iets wat gebouwd werd door aliens, en dat doet de harten van wetenschappers sneller slaan.

Volgens Jason Wright, een Amerikaans astronoom, zijn aliens steeds de laatste denkpiste voor wetenschappers. Maar hij geeft toe dat deze groep voorwerpen zich wel erg onnatuurlijk gedragen. De ster KIC 8462852 werd voor het eerst in 2009 ontdekt en trok de aandacht omdat er misschien wel planeten rond zouden draaien die op de Aarde lijken. Later zagen ze dat de ster een vreemd soort licht uitstraalt, anders dan dat van de andere sterren die de Kepler telescoop onder de loep nam.

Enkele analisten ontdekten later dat het licht van de ster geblokkeerd wordt door verschillende voorwerpen. Eerst werd gedacht dat de ster een aantal kometen had aangetrokken, maar die kans is astronomisch klein. Een andere verklaring is dus dat er buitenaards (intelligent) leven aan het werk is. Zo zou het om gigantische zonnepanelen kunnen gaan die rond de zon cirkelen.

Drie astronomen willen nu een radioschotel op de planeet richten om radiogolven op te vangen die mogelijk van de buitenaardse beschaving komen. De eerste observaties kunnen al in januari starten, dus met wat geluk (of pech) weten we volgend jaar of er buitenaards leven bestaat.