Een internationaal team van astronomen heeft een nieuwe dwergplaneet ontdekt in het buitenste deel van ons zonnestelsel. Deze heeft de tijdelijke naam RR245 gekregen.
De ontdekking is gedaan met de telescoop op de vulkaan Mauna Kea op Hawaii. ,,De ijswerelden voorbij Neptunus geven een beeld van hoe de reuzenplaneten zijn gevormd en daarna van de zon af bewogen. Ze helpen ons de geschiedenis van ons zonnestelsel te reconstrueren. Maar al die ijzige objecten zijn erg klein en vaag. Daarom is het zo opwindend er een te vinden die groot en helder genoeg is om in detail te bestuderen'', aldus de Canadese astronoom Michele Bannister.

De astronomen gaan de komende tijd verder onderzoeken hoe het oppervlak eruitziet en wat de samenstelling van de planeet is. De dwergplaneet is waarschijnlijk de laatste die met de huidige telescoop op Hawaii is ontdekt. In 2020 wordt die vervangen door een grotere waarmee nog verder gekeken kan worden. Van de tot dusver bekende dwergplaneten zijn Pluto en Eris de grootsten.