Ruim 9000 Chinezen in de zuidwestelijke provincie Guizhou moeten hun huizen uit vanwege een nieuwe gigantische radiotelescoop. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De afgelopen vijf jaar werd aan de Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST) gebouwd, die later dit jaar op zoek moet gaan naar buitenaards leven.

De bewoners die in een straal van vijf kilometer rond de schotel wonen moeten vertrekken omdat ze in aanraking kunnen komen met de elektromagnetische straling van de telescoop, zegt de Chinese overheid. Die straling kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Elk huishouden dat moet wijken krijgt volgens Xinhua ter compensatie een bedrag van 12.000 yuan mee, omgerekend zo'n 1650 euro.

De radiotelescoop heeft een diameter van 500 meter en is daarmee veel groter dan de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, die tot nu toe de grootste was met een diameter van 305 meter. Met de bouw, die in 2011 begon, is een bedrag van 1,2 miljard yuan gemoeid (ruim 165 miljoen euro).

Een Chinese wetenschapper die aan het onderzoek naar buitenaards leven meewerkt vergeleek de telescoop afgelopen zomer met een "enorm gevoelig oor". Volgens hem zit het heelal vol met radiosignalen. Die zouden door de radiotelescoop opgepikt kunnen worden.

China heeft in het verleden vaker gebieden ontruimd om plaats te maken voor grote infrastructurele projecten, zoals dammen, wegen en kanalen. Daarbij werd vaak geklaagd over lage compensatie voor bewoners.