Utrecht en Tilburg zijn van plan 'gratis geld' te geven aan bijstandsgerechtigden. Ze willen beginnen met een experiment met een zogeheten basisinkomen, een maandelijks inkomen van de staat zonder dat je daar per se iets voor hoeft te doen.

De gemeenten vinden dat de huidige bijstandsregels niet voldoen, schrijft het Financieele Dagblad. Zo zouden verplichte re-integratietrajecten niet goed passen bij de deelnemers en kost de handhaving gemeenten veel tijd en geld.

Utrecht wil vooral kijken of dat beter kan en zegt niet als 'ultiem doel' een basisinkomen na te streven. Het gaat er vooral om te kijken hoe de enorme bureaucratie in de uitvoering van de bijstandswet, met toeslagen, bijverdienregels en aftrekposten, kan worden vereenvoudigd.

De Domstad gaat bij het experiment drie modellen uitproberen. Bij een groep bijstandsgerechtigden blijft het zoals het is, met sollicitatieplicht etc. De tweede groep gaat beloond worden met bonussen als er werk wordt gevonden. Een derde groep krijgt het basisinkomen en mag dat ook houden op het moment dat er werk wordt gevonden.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma moet toestemming geven voor de proef. Utrecht wil het experiment na de zomer indienen. De proef zou dan heel 2016 moeten lopen en wordt uitgevoerd samen met de Universiteit van Utrecht.

Tilburg maakt zich op voor een vergelijkbaar experiment in samenwerking met de Tilburgse universiteit. Er hebben zich daar al 47 gemeenten gemeld die interesse hebben in de onderzoeksresultaten.