Het viel steeds meer voetballiefhebbers op: bij het nationale vrouwenelftal van Iran spelen vier mannen mee. Op fotoís die nu massaal gedeeld worden op Twitter is het als je goed kijkt wel te zien.
De voetbalbond van Iran kan het allemaal uitleggen. Het zijn inderdaad nog mannen, maar ze wachten op een geslachtsoperatie. Sommigen onder hen hadden onvoldoende ontwikkelde genitaliŽn of een mix van zowel mannelijke als vrouwelijke organen.
Maar eigenlijk mogen er alleen mensen in het vrouwenelftal voetballen die helemaal vrouw zijn. Daarom worden er nu regelmatig controles uitgevoerd. ĎAls deze speelsters hun problemen chirurgisch kunnen oplossen en het nodige medisch bewijs van hun vrouw zijn kunnen voorleggen, is er geen reden om hen nog langer te schorsení, aldus Ahmad Hashemian, hoofd van de medische staf van de Iraanse voetbalbond, begin dit jaar.
Iraanse sportvrouwen moeten zich houden aan strenge kledingvoorschriften. Het voetbaltenue en de hijab dienen het volledige lichaam te bedekken met uitzondering van het gezicht. In het streng islamitische Iran zijn genderoperaties daarentegen wel legaal en komen ze relatief veel voor.
Foto