Omdat vrouwen gedwongen worden een hoofddoek te dragen die hun haar bedekt, zetten Iraanse mannen uit solidariteit ook een zogenaamde hidjab op het hoofd. In het kader van een campagne tegen de hoofddoekverplichting scheren vrouwen hun haar af maar nu voegen zich dus ook mannen bij de strijd tegen de verplichting die door de religieuze politie wordt afgedwongen.

Al sinds de islamitische revolutie van 1979 geldt in Iran de hoofddoekplicht voor vrouwen. Vrouwen die geen hidjab dragen of er één dragen die toch nog een deel van hun haar zichtbaar laat, riskeren een boete en zelfs celstraffen.

Door de staat gefinancierde affiches in het Iraanse straatbeeld stellen vrouwen die geen hoofddoek dragen voor als verwaand en oneerbaar. Vrouwen krijgen ook te horen dat wanneer ze geen hoofddoek dragen ze zich openstellen voor ongewenste intimiteiten van mannen.

Vrouwen protesteren in het hele land tegen de hoofddoekverplichting. Sommige vrouwen scheren zelfs hun hoofdhaar af om toch zonder hoofddoek in het openbaar te kunnen verschijnen.

De voorbije week verscheen een aantal mannen op foto's met een hoofddoek op, met naast zich hun vrouw met onbedekt hoofd. Daartoe riep de in New York verblijvende Iraanse activiste en journaliste Masih Alinejad op 22 juli op. Zij voert onder #meninhijab de 'My Stealthy Freedom'-campagne tegen de hoofddoekplicht en ze ontving al tientallen foto's van mannen met een hoofddoek. Sommige mannen posten die foto's ook op Instagram.
Foto