De Fryske Nasjonale Partij (FNP) is woest op de Belastingdienst, omdat deze een Fries bezwaarschrift weigert te behandelen.
Partijvoorzitter Ultsje Hosper laat aan de Telegraaf duidelijk merken dat hij niet blij is met de zaak. "Ze kunnen geen Fries, zegt u? Ze weten niet eens welke taal het is."
De FNP kreeg een boete van vijftig euro, omdat de loonbelasting voor een van de werknemers te laat was betaald. "Er is iets misgegaan door de overgang van de Friesland Bank naar de Rabobank. Dat kunnen we aantonen", vervolgt Hosper zijn verhaal. In opdracht van hem schreef de penningmeester dan ook een bezwaarschrift, in het Fries. "De belastinginspecteur van de Belastingdienst in Leeuwarden reageerde met een brief waarin hij beweert dat het bezwaarschrift is gesteld in ‘een vreemde taal’.”
Hosper was zo van slag van dit antwoord, dat hij besloot niet zijn penningmeester een nieuwe brief te laten schrijven, maar het zelf te doen. Óók in het Fries. "Ik heb de inspecteur geschreven dat we niet van plan zijn de brief te vertalen. En ja, die brief is ook in het Fries. Ik heb hem ook uitgelegd om welke vreemde taal het gaat.” De Belastingdienst kon volgens de Telegraaf nog niet zeggen wat hun precieze beleid is inzake de Friese taal.