Afgelopen vrijdag beroofde Luyanda Ntsanie samen met wat vrienden twee mannen van hun mobiele telefoons in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Dat lukte, maar vervolgens kregen ze te maken met een boze burgermenigte.
Een telefoon verloor hij en de andere werd verpatst, meldt IOL-News.
De volgende dag sleepten vier mannen hem zonder pardon uit zijn huis en eisten de gsm's terug. Toen dit onmogelijk bleek werd Ntsanie (18 ) vastgebonden en mishandeld met een rubberen pijp, een baksteen en een fles, waardoor hij bloed verloor. Buurtbewoners voegden zich bij de gewelddadigheden en vervolgens bond men een touw om zijn nek.
“Ik vertelde mezelf dat ik ging sterven”, zei de dief. “Ik bad voor een passerend politiebusje om me te redden.” Hoewel Ntsanie's gebed verhoord werd, verliep het niet helemaal zoals hij hoopte. De woeste menigte verbood hem iets te zeggen tegen de agenten die het “slachtoffer” mee wilden nemen. De vigilantes bleken echter niet bereid hem aan de politie uit te leveren zolang de telefoons zoek waren, waarna de agenten weer vertrokken.
Uiteindelijk wist de straatrover de vrouw aan wie hij de BlackBerry verkocht te traceren, maar zij vertelde de menigte dat men door moest gaan met de mishandeling.
De autoriteiten zeiden dat een ieders veiligheid gewaarborgd moet zijn, “ongeacht of iemand van misdrijven beschuldigd wordt.” Helaas voor Ntsanie werd er geen politierapport opgemaakt.

Het gevoel voor rechtvaardigheid van de misdadiger is overigens ernstig aangetast. “Ik ben heel boos. Zie mijn gezicht. Ik ga dit op mijn eigen manier oplossen”, zei hij.