De besturing van een vliegtuig overnemen met een app op een Android telefoon.
De Spaanse beveiligingsexpert Hugo Teso beweert dat dat kan en heeft er in Amsterdam op een hackersconferentie een virtuele demonstratie van gegeven.
Volgens Teso, die zelf ook piloot is, draaien veel boordcomputers van vliegtuigen op stokoude software. Het overnemen van de systemen is daardoor relatief simpel. Teso heeft zijn methodes getest in een laboratorium met virtuele vluchtsystemen. De benodigde technologie schafte hij aan via Ebay.
De hack maakt misbruik van het onbeveiligde communicatiesysteem dat wordt ingezet bij de informatie-uitwisseling tussen de vliegvelden en vliegtuigen. Dat maakt het mogelijk in te breken in het computersysteem van het toestel en daar vluchtdata in te stoppen. Hij kan zo met zijn smartphone en zonder dat de bemanning het merkt de besturing overnemen van een toestel dat op de automatische piloot vliegt. Hij kan zo de airconditioning manipuleren maar er ook voor zorgen dat het vliegtuig crasht.
De hack voerde Teso uit met een Samsung Galaxy-smartphone en de speciale app PlaneSploit. Die app is niet beschikbaar voor het grote publiek en het inbreken werkt alleen maar als een bemanning de automatische piloot aanzet.