Een man heeft met zijn gedachten de staart van een rat laten kwispelen. Dat gebeurde tijdens een experiment waarbij de hersenen van de man en de rat met elkaar verbonden waren. Het was de eerste keer dat wetenschappers erin slaagden twee breinen aan elkaar te koppelen zonder dat er elektrodes in de hersenen waren geplaatst.
De man kreeg elektrodes op zijn hoofd die zijn hersenactiviteit oppikten. De rat was verdoofd, zodat hij niet zou bewegen, en lag in een machine die de hersenactiviteit van de man omzette in ultrasone trillingen. Die trillingen werden door de schedel van de rat heen naar zijn hersenen gestuurd.
Als de man zich concentreerde op een beeldscherm waarop een flikkerend lichtpatroon te zien was, werd in het brein van de rat het gedeelte geactiveerd waarmee hij zijn staart beweegt.
Volgens de onderzoekers biedt deze breinkoppeling vele mogelijkheden voor de toekomst. Als de hersens van een hond gekoppeld worden aan die van de mens, dan zouden we misschien net zo goed kunnen ruiken.
Ook willen de onderzoekers in de toekomst de hersenactiviteit opnemen van bijvoorbeeld golfer Tiger Woods tijdens een partijtje golf. Als dat wordt doorgestuurd naar een ander brein leert die persoon waarschijnlijk heel snel en heel goed golfen.