In Noorwegen vergaan kinderen van de kou! Het is tijd dat we laten zien dat we om hen geven, en daarom zamelen we radiatoren in en sturen we wat warmte richting Noorwegen, zingen Afrikaanse artiesten in de muziekvideo ‘Afrika voor Noorwegen’. De hulpactie heet Radi-Aid, omdat de in Afrika ingezamelde radiatoren naar het barre Noorden worden gestuurd, om daar wat warmte brengen en mensen weer te laten glimlachen. Kortom, de grappige kerstmisachtige song is een perfecte pastiche op Band Aid: ‘Do they know it’s Christmas’ (1984).
De boodschap die makers willen overbrengen is: ‘Als iedereen in Afrika de video ‘Afrika voor Noorwegen’ heeft gezien, en dat de enige bron van informatie over Noorwegen is, wat denken ze dan over Noorwegen? Als wij Afrika zeggen, waar denk jij dan aan? Honger, armoe, misdaad of AIDS? Dat is niet gek als je bedenkt dat in de media en bij hulpacties dat het enige is waarover je hoort.’
De zich repeterende beelden van arme hongerige Afrikaanse kinderen zijn weliswaar effectief bij het inzamelen van geld of hulpgoederen, maar dat werkt alleen op de korte termijn. Terwijl het op den duur mensen het idee geeft dat er nooit iets verandert en ze de moed opgeven dat Afrika nog te helpen valt.
De makers van de video willen laten weten dat er vele positieve ontwikkelingen in allerlei Afrikaanse landen gaande zijn. We moeten af van simplistisch noties over Afrika en dus verder kijken dat de stereotype beeldvorming.
De Radi-Ate campagne werd gemaakt door de Norwegian Students’ and Academics’ International Assistance Fund (www.saih.no). Filmpje