Sinds maandagmorgen is er een actie op Facebook waarbij je een cadeaubon ter waarde van 1000 euro kan winnen, die je kan inleveren bij de Albert Heijn. Het enige wat je moet doen om kans te maken op die prijs, is het bericht delen met een tekstje erbij. Ehh.. dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. En dat is het dan ook.
Het gaat om een nepactie, bedoeld om je gegevens te achterhalen zodra je op de link klinkt. Opvallend is dat vrij duidelijk te zien is dat het om een nepactie gaat, er klopt namelijk weinig van. Online-strateeg Jaap Stronks maakte met een plaatje duidelijk wat er allemaal niet klopt.
Hoeveel mensen erin getrapt zijn is niet bekend, maar voor AH in ieder geval reden om een verklaring op hun Facebookpagina te zetten: "Deze actie is nep en het gaat hier om zogeheten phishing sites". De supermarktketen heeft bij Facebook inmiddels een verzoek ingediend om erachter te komen wie de afzender is, om die te kunnen sommeren het bericht eraf te halen. "Maar ja, het kwaad is eigenlijk al geschied", aldus AH.